Love is the answer…

loveistheanswer

Een tijd geleden zag ik deze foto tijdens een wandeling in New York. Een paar weken terug dook hij ook op op de facebook-pagina van ‘vluchtelingen welkom’. Een mooi beeld, hart en wetenschap die mekaar ontmoeten… het raakt me. En ook de boodschap raakt me en houdt me bezig. Is liefde het antwoord? Het klinkt eenvoudig, bijna cliché. Maar hoe meer ik erbij stilsta, hoe ik meer ik ervan overtuigd ben dat het zo is.

Ik start bij mezelf. Waar zit mijn moeite als het gaat over vluchtelingen? Er komt boosheid wanneer ik mensen nare dingen hoor zeggen over vluchtelingen. Ik verhard, wil de ander overtuigen van mijn standpunt of wil de ander weg…

Is liefde het antwoord? Het begint ermee dat ik mezelf niet veroordeel om deze verharding. Ik stel vast wat er gebeurt en laat het zijn. En ik gooi er een vleugje (of soms een hele vlaag) liefde overheen. Zonder dat het een doel op zich is, word ik zachter, milder naar mezelf. Ook de ander komt daardoor weer in beeld. Ik kan de ander (weer) zien. Ik zie hem voor de mens die hij is, met zijn moois en lastigs. En het standpunt dat hij verkondigde boet aan belangrijkheid in, hij is welkom zoals hij is, ik ben geinteresseerd.

En alweer zonder dat het een doel op zich is, ontstaat er verandering bij die ander. Er komt nuance in zijn standpunt, er ontstaat ruimte. Hij kijkt en ziet individuen, mensen zoals hijzelf in plaats van “stromen” vluchtelingen. Wat als ook hij actief een vleugje liefde aan zichzelf geeft? De verzachting zet zich voort en bereikt de vluchteling.

En wat als ook de vluchteling zichzelf een hoop liefde geeft. Het lijkt veel gevraagd maar misschien komt er dan ruimte en verzachting naar diegenen waarvoor zij vluchten. En als deze strijders en meneer Assad zichzelf wat extra liefde toedienen? Misschien komt er dan ook bij hen ruimte en verzachting en zien ze hun landgenoten voor wie ze zijn, mensen zoals zijzelf.

En misschien hoeft het vluchten dan niet meer… Het gooien van een steen in een beekje, kan uitmonden in een grote golf in de oceaan…

Hoeveel liefde zou er nodig zijn? Misschien heel erg veel, ik weet het niet. Het goede nieuws is dat er genoeg is. Daar waar je bent, is liefde… Ik begin in elk geval bij mezelf. En jij? Welke moeite geef jij vandaag extra liefde?

Tags: ,
single.php

© Karen Verstegen

Gemaakt door Repzz